Hart onder de riem!



Kardinaal Robert Sarah, ​de prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten, heeft de aanhangers van de tridentijnse liturgie op hun colloquium van afgelopen in Rome een hart onder de riem gestoken. Jullie zijn geen traditionalisten, maar katholieken. De bijeenkomst herdacht de tiende verjaardag van het motu proprio Summorum Pontificum, dat door paus Benedictus XVI werd gepubliceerd met het oog op de herintegratie van de aanhangers van de Sint-Pius X​ Priesterbroederschap in de rooms-katholieke Kerk.

Kardinaal Sarah stelde dat hun getuigenis nodig is om de schat van het geloof te bewaren en door te geven. Tegelijk pleitte hij voor wederzijds respect en wederzijdse verrijking tussen de aanhangers van de tridentijnse en de postconciliaire liturgie. Maar dat vereist tijd en onderscheidingsvermogen. Kardinaal Sarah gelooft echter niet in compromis waarin beide liturgische tradities verzoend en herenigd worden.

Met betrekking tot het recent gepubliceerde motu proprio Magnum Principium, over de liturgische vertalingen, bevestigde hij dat het meer armslag geeft aan de lokale bisschoppenconferenties. Maar tegelijk staan wij voor de uitdaging om de eenheid van de ritus en de trouw aan de traditie van de Kerk streng te bewaken.

Bron: I.Media