Conservatieve critici eisen dat paus 'ketterijen corrigeert'



enigszins tendentieuze berichtgeving van Kerknet ...

Een groep theologen, professoren, priesters en religieuzen die de Latijnse ritus verdedigen, hebben paus Franciscus vorige maand een 25-pagina’s tellende broederlijke correctie van zijn standpunten over huwelijk en gezin en Maarten Luther bezorgd. In hun Correctio filialis de haeresibus propagatis (Broederlijke correctie van de verkondigde ketterijen) verwijten zij hem dat sommige van zijn standpunten over huwelijk en gezin en over de bediening van de sacramenten in de postsynodale exhortatie Amoris Laetitia strijdig zijn met de kerkelijke leer. Zij verzoeken hem om zijn standpunten, die voor verwarring zorgen bij sommige gelovigen, te corrigeren. Als filosoof en theoloog is het onze taak om de kerkelijke leer te verduidelijken en om misverstanden daarover te vermijden.

De ondertekenaars veroordelen niet alleen de vermeende ketterijen van paus Franciscus over het huwelijk, het morele leven en de sacramenten, maar ook zijn positieve opmerkingen over Maarten Luther. Met diepgaand verdriet, maar uit de liefde voor onze Heer Jezus Christus, uit liefde voor de Kerk en voor het pausdom, en uit toewijding aan u, zijn wij verplicht om deze terechtwijzing aan Uwe Heiligheid te bezorgen over de verspreiding van ketterijen in woorden, handelingen en gebaren.De ondertekenaars erkennen dat de tussenkomst merkwaardig lijkt omwille van de pauselijke onfeilbaarheid. Maar ze wijzen erop dat volgens de katholieke leer pausen slechts onfeilbaar zijn als zij ‘ex cathedra’ met gezag over kwesties van geloof en moraal spreken. In hun broederlijke vermaning bevestigen zij de trouw aan onfeilbare uitspraken van de vorige pausen, die strijdig zijn met sommige verklaringen van paus Franciscus.

De oproep werd door geen enkele van de vier kardinalen achter de dubia (wijlen Joachim Meisner en Carlo Caffarra en Raymond Burke en Walter Brandmüller) noch een andere kardinaal of rooms-katholieke bisschop ondertekend. Er komt wel steun van Bernard Fellay en andere verantwoordelijken van de traditionalistische Sint-Pius X Priesterbroederschap, evenals een twintigtal theologen. Onder de ondertekenaars Isebaert Lambert, gastprofessor van de KU Leuven, kerkjurist Cor Mennen van het bisdom 's-Hertogenbosch, prof. Ettore Gotti Tedeschi van de Universiteit van Milaan, Antonio Livi, de voormalige dekaan van de universiteit van Lateranen, en Stéphane Mercier, de voormalige gastdocent aan de UCL in Louvain-la-Neuve, die met zijn strenge veroordeling van abortus voor controverse zorgde.

Bron: Correctiofilialis.org/The Guardian/Kerknet