Kerk & Leven is weer eens bezig



hebben de redacteurs van Kerk & Leven recentelijk de Katechismus van de Katholieke Kerk nog gelezen? Ik denk van niet.

Kerkelijk denken over homoseksualiteit beweegt

Naar aanleiding van het Ierse referendum over het homohuwelijk staat 'Kerk & Leven' deze week uitvoerig stil bij het kerkelijke denken over homoseksualiteit. Hoofdredacteur Luk Vanmaercke stelt in zijn editoriaal vast dat vele landen waar holebi's kunnen huwen een katholieke achtergrond hebben."Het wettelijke homohuwelijk is intussen in ons land al twaalf jaar een feit. Steeds meer landen zullen volgen."

'Kerk & Leven' benadrukt dat niet enkel bisschoppen in Ierland, maar bijvoorbeeld ook in Frankrijk aansporen tot een kerkelijke bezinning over het thema. De catechismus van de katholieke Kerk beklemtoont traditioneel dat homoseksuelen tot kuisheid zijn geroepen. Maar meer en meer worden relaties van mensen van hetzelfde geslacht als feit erkend en wint in kerkelijke kringen het inzicht terrein dat men de menselijkheid van homoseksuelen niet kan ontkennen en dat zij evenzeer een liefdesleven hebben.

'Kerk & Leven' verwijst naar een recente studiedag over het thema in Luik. Daarin nam de bisschop, Jean-Pierre Delville weliswaar niet het woord, maar in een voorwoord van een boek van de Waalse jezuïet José Davin stelt hij vast dat er vandaag anders naar homoseksuele relaties wordt gekeken. Toch gaat hij niet zo ver om over een 'huwelijk' te spreken. Maar hij meent wel dat er net als bij alle andere relaties sprake kan zijn van een verbond tussen mensen dat evenzeer om trouw en verantwoordelijkheid vraagt. "Ook al kunnen die relaties geen kinderen voortbrengen, toch kunnen ze anderszins vruchtbaar zijn."

Tot slot wordt vooruit geblikt naar de komende bisschoppensynode van het najaar over huwelijk en gezin, waarin het thema homoseksualiteit net als vorige keer een van de meest controversiële thema's zal zijn. 'Kerk & Leven' stelt vast dat de kerkelijke inzegening van homoseksuele relaties als kerkelijk huwelijk niet voor morgen is. Maar anderzijds gaan er steeds meer stemmen op voor een gebedsviering waarin dergelijke relaties toch een soort zegen krijgen.