Verzet in de Kerk groeit



De aankondiging door kardinaal Burke dat hij "weerstand zal bieden" aan elke volhardende poging van paus Franciscus om de H. Communie toe te staan aan hertrouwd gescheiden katholieken heeft alleen maar meer gelovigen attent gemaakt op wat de komende Gezinssynode in oktober op het spel staat.

Dat schrijft vaticanist Edward Pentin. Volgens hem bouwen zich spanningen in de Kerk op in de aanloop naar de volgende synode. Er leeft een gevoel dat de vaste katholieke leer over morele kernwaarden inzake huwelijk, gezin en seksualiteit verzwakt en ondermijnd wordt.

De opmerking van Burke lijkt ook andere prelaten aan te moedigen hun zorgen uit te spreken, niet alleen over de synode, maar over de crisis in de hele Kerk. In een open brief op het blog Rorate Caeli, schrijft Jan Pawel Lenga, emeritus aartsbisschop van Karaganda in Kazachstan, dat zijn geweten hem niet toestaat "stil te blijven terwijl het werk van God belasterd wordt".

De emeritus zegt zich gedwongen te voelen tot een open brief omdat iedere andere methode zou stuiten "op een bakstenen muur van stilte en wegkijken". Hij bekritiseert het Vaticaan omdat dit een politiekcorrect pad zou inslaan, en zegt dat de meeste bisschoppen op dit moment zwijgen als "lammeren tegenover woeste wolven". De gelovigen "zijn in de steek gelaten als weerloze schapen."

Lenga geeft de schuld aan zwakke bisschopsbenoemingen en aan vrijmetselaars die met "stille goedkeuring van valse getuigen" topposities in de Kerk bekleden. Hij zegt het "moeilijk te geloven" te vinden dat paus Benedictus XVI vrijwillig afstand heeft gedaan van het pausschap. Dit commentaar komt kort nadat de Poolse aartsbisschop Henryk Hoser zei dat de Kerk op de Gezinssynode "verraad pleegde" aan de leer van de H. Johannes Paulus II. Een andere bisschop uit Kazachstan, mgr. Athanasius Schneider noemde de slottekst van de laatste synode "radicale neo-heidense ideologie".

Volgens Pentin ontstaat in Rome steeds meer de indruk dat het vraagstuk van hertrouwd gescheidenen in werkelijkheid als Trojaans paard moet dienen. Door de kernleer van de Kerk op een betrekkelijk ondergeschikt punt onderuit te halen, zou het de weg plaveien voor hervormingen op andere gebieden zoals kerkelijke erkenning van het 'homohuwelijk'. "We dachten dat dit ging over scheiden en hertrouwen", zou een bron uit het Vaticaan aan Pentin gezegd hebben. "Maar nee, het gaat over homo's."

bron: Katholiek Nieuwsblad