Miljoenen Christenen geven gehoor aan vredesoproep Paus



De vredesoproep van paus Franciscus werd zaterdag wereldwijd door miljoenen mensen opgevolgd. Ook in Kivu (DR Congo) en in Rwanda werd zaterdag gebeden voor de vrede. In Rwanda, waar de herinnering aan de genocide nog steeds bijzonder levendig is, waren er onder meer vredeswaken in Kigali, Butare, Kibungo en Ruhengeri. Ook in weekenddiensten in Rwandese parochies weerklonk de oproep tot vrede. In Congo waren er vredesdiensten in de kathedralen van Goma, Bukavu en Uvira. Opmerkelijk ook was het gezamenlijke gebed van sjiitische en soennitische moslims, druzen, alawieten joden en christenen in de Omajjadenmoskee in Damascus, onder leiding van de grootmoeftie Ahmad Badreddin Hassou. In het heiligdom van Harissa, vlakbij Beiroet, leidde de maronitische patriarch Rai een gebedsdienst.

Dr. Olav Tveit, de algemene secretaris van de Wereldraad van Kerken, verstuurde zaterdag een boodschap via Twitter waarin hij de christenen van de andere christelijke Kerken opriep om zich aan te sluiten bij het gebed voor vrede, dat zaterdag wereldwijd op initiatief van paus Franciscus plaatsvond. Ook de oecumenische patriarch Bartholomeus deed vrijdag een gelijkaardige oproep.

Ook de emeritus paus Benedictus XVI steunde het vredesgebed voor Syriƫ. De persdienst van het Vaticaan deelde zaterdag mee dat de emeritus paus vanuit het klooster Mater Ecclesiae aan de vredesoproep van zijn opvolger Franciscus gehoor gaf en voor de vrede heeft gebeden. Paus Benedictus XVI trok zich na zijn abdicatie terug uit het openbare leven en leeft teruggetrokken in het klooster in de tuinen van het Vaticaan.

bron: KerkNet