"Kerk, pas je niet aan"



"Niets zou erger zijn dan dat de katholieke Kerk de weg van veel protestantse Kerken in zou slaan en zich steeds genadelozer zou aanpassen aan de mediawerkelijkheid. Zij moet de schat van haar tweeduizendjarige levenservaring en spiritualiteit bewaren en die niet inruilen voor een 'talkshow-fähigkeit'." Dat stelt de Berlijnse mediawetenschapper Norbert Bolz tegenover persbureau KNA.

Bolz – zelf protestant – zegt: "De media bieden de Kerk en de paus steeds weer aan: we vinden je goed, als je voldoet aan onze verwachtingen. Toen Benedictus daar niet op inging, werd hij als reactionair afgeschreven."

De Kerk hoeft volgens Bolz niet bang te zijn dat de media hun interesse in haar zullen verliezen. "In tegendeel. In de logica van de media leidt iedere aanpassing er ten slotte tot onopmerkelijkheid en onverschilligheid. Alleen het tegengeluid blijft interessant en nieuwswaardig. De vraag is, of de Kerk de moed opbrengt authentiek te zijn."

Daarmee dient de Kerk uiteindelijk ook de samenleving, stelt Bolz. In de plurale samenleving "hebben wij weliswaar geen waarden, waarop we ons kunnen verenigen, maar de media houden ons iedere dag voor wat wij niet willen".

Zo ontstaat een negatieve consensus, aldus Bolz: het ethische fundament wordt in de moderne tijd zo het afweren van het grootste kwaad. Het is aan de godsdiensten de "vrije positie van de positieve waarden" in bezit te nemen, voor zover die betrekking hebben op het hoogste goed.

bron: Katholiek Nieuwsblad