Inbraak in basiliek van Scherpenheuvel



Dieven hebben tijdens de nacht van zondag op maandag binnengebroken in de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek in Scherpenheuvel. Onbekenden forceerden kort na middernacht de achterdeur om binnen te dringen en doorzochten onder meer de kasten in de sacristie. De achterdeur, de binnendeuren naar de sacristie en enkele kasten werden beschadigd. De inbrekers probeerden een brandkoffer te forceren, maar dat lukte niet.

Pastoor Luc Van Hilst vertelde ‘Het Nieuwsblad’: “De basiliek is zwaar beveiligd. Al is die beveiliging blijkbaar toch nog niet zwaar genoeg, want met wat lef en brute kracht zijn er dus toch nog dieven binnengeraakt. Doordat de basiliek is uitgerust met een stil alarm dat meteen de koster verwittigt, hadden de daders zondagnacht gelukkig weinig tijd. Ze hebben hun werk niet kunnen afmaken en moesten vluchten zonder een grote buit.”

Aanvankelijk werd gedacht dat niets werd gestolen. Maar de schade is groter dan oorspronkelijk gedacht. Zo werd ook een koffertje met sierraden ontvreemd. Pastoor Luc Van Hilst: “Er is besloten de veiligheid ook aan de achterkant van de basiliek te versterken, maar we willen het gewijde karakter van dit heiligdom bewaren en onze bezoekers niet als vermeende misdadigers behandelen. De sloten worden wel versterkt.” Inmiddels is ook een onderzoek gestart. Voorlopig blijven de daders van de inbraak onbekend.

bron: KerkNet