WJD-aflaat ook voor live volgen via sociale media



Paus Franciscus liet vorige week weten aan allen die deelnemen aan de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro (22-28 juli) een volle aflaat te verstrekken. Dat geldt, zo blijkt nu, ook voor hen die de WJD en de paus in Braziliƫ volgen via kerkelijke media.

Een beambte van de Apostolische Penitentiarie, de afdeling die namens de paus ‘geestelijke schatten van barmhartigheid’ verstrekt, heeft aan de Britse krant The Guardian laten weten dat je de speciale WJD-aflaat ook via sociale media kunt verdienen. “Ook via Twitter”, zei hij, verwijzend naar de diverse accounts @Pontifex, die samen zeven miljoen volgers hebben. “Maar je moet de evenementen wel live volgen. Het is niet zo dat je een aflaat kunt krijgen door op internet te chatten.”

Er gelden strikte voorwaarden voor het ontvangen van een aflaat, dat is de kwijtschelding van tijdelijke straffen in het vagevuur. “Aflaten zijn niet verkrijgbaar zoals koffie uit een automaat”, zegt aartsbisschop Claudio Maria Celli, president van de Pauselijke Raad voor Sociale Communicatie, in de Italiaanse krant Corriere della Sera. Je moet eerst de absolutie in het boetesacrament hebben ontvangen, vervolgens te communie zijn gegaan en dan bidden voor de pauselijke intenties. Dan moet je het ‘goede werk’ waaraan een aflaat is verbonden op toegewijde wijze doen. Voor de WJD-aflaat betekent dat het aandachtig luisteren of lezen van de woorden van de paus en de gebeurtenissen aldaar aandachtig volgen.

Naast Twitter heeft de Heilige Stoel ook verscheidene apps en een Facebook-pagina gelanceerd. Ook wil het een account openen op Pinterest. “Wat echt telt is dat de tweets van de paus vanuit BraziliĆ« of de foto’s van de Wereldjongerendagen die op Pinterest worden geplaatst, authentieke spirituele vruchten in ieders harten afwerpen”, zegt kardinaal Celli.

bron: www.rkkerk.nl