Paus Johannes XXIII mogelijk spoedig heilig



Niet alleen de zalige paus Johannes Paulus II, maar ook de zalige paus Johannes XXIII wordt mogelijk binnenkort heilig verklaard. Dat meldt Vaticaanswatcher Andrea Tornielli van de Italiaanse krant La Stampa op basis van bronnen binnen het Vaticaan. Volgens diezelfde bronnen zouden beide pausen zelfs op dezelfde dag worden gecanoniseerd.

Paus Johannes XXIII werd in het Jubeljaar 2000 door paus Johannes Paulus II, tegelijk met paus Pius IX, zalig verklaard. Op voorspraak van de goede paus zou een Italiaanse kloosterzuster, Caterina Capitani, in 1966 zijn genezen van een ongeneselijk geachte ziekte. Nu zou een, voor heilig verklaring vereist, tweede wonder van Johannes XXIII zijn erkend door de Congregatie voor de Heiligverklaringen zodat niets zijn canonisatie nog in de weg staat.

Paus Johannes XXIII (Angelo Roncalli) werd in 1958 gekozen op de Zetel van Petrus, als opvolger van paus Pius XII. Hoewel hij bij zijn aantreden werd gezien als een typische tussenpaus bleek hij, met het bijeenroepen van het Tweede Vaticaans Concilie, een van de invloedrijkste kerkleiders van de twintigste eeuw.

Naar men aanneemt worden Johannes XXIII en zijn opvolger Johannes Paulus II gelijktijdig heilig verklaard. De feestelijke plechtigheid zou dan plaatsvinden in december, tegelijk met de afsluiting van het Jaar van het Geloof. Een heiligverklaring in oktober, zoals eerder werd aangenomen, zou op organisatorische problemen zijn gestuit.

bron: Katholiek Nederland