Johannes XXIII en Johannes Paulus II worden heiligen



Zowel Johannes Paulus II als paus Johannes XXII zullen worden heilig verklaard. Paus Franciscus heeft besloten een consistorie bijeen te roepen waarin de canonisatie van de twee pausen officieel zal worden aangekondigd. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekendgemaakt. Er werden geen data voor de heiligverklaringen gegeven.

De heiligverklaring van Johannes Paulus II II (Karol Wojtyła) volgt op de officiële erkenning van het hoogste gezag van een wonder dat wordt toegeschreven aan de voorspraak van de Poolse paus.

Het Vaticaan heeft ook laten weten dat tevens de wonderen op voorspraak van twee kandidaat-zaligen zijn erkend: de eerbiedwaardige Opus Dei-bisschop Alvaro del Portillo y Diez de Sollano (1914-1994) en de eerbiedwaardige zuster Maria Giuseppa Alhama Valera (1893-1983). Ook erkend is het martelaarschap van 42 priesters en religieuzen die werden gedood tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de heldhaftige deugdzaamheid van vijf kandidaat-eerbiedwaardigen.

Er bestaan vier graden van katholieken die na hun dood vereerd worden: 'de dienaar Gods', 'de eerbiedwaardige dienaar Gods', 'de zalige' en 'de heilige'. Dienaren Gods worden eerbiedwaardig als de paus erkent dat zij de christelijke deugden op heldhaftige wijze hebben beoefend of dat zij als martelaar voor het geloof gestorven zijn. Eerbiedwaardige dienaren Gods worden zalig als de paus erkent dat op hun voorspraak een wonder is gebeurd. Hetzelfde is vereist voor de heiligverklaring van een zalige.

bron: Katholiek Nederland