Crystal Cathedral nu een Katholieke bisschopskerk



Afgelopen zondag is in de Crystal Cathedral in Garden Grove (Californië) voor het eerst een rooms-katholieke eucharistieviering gehouden. De immense glazen kerk werd vorig jaar gekocht door het bisdom Orange van de door ds. Robert Schuller gestichte evangelicale gemeente.

Het bisdom Orange betaalde maar liefst 57,5 miljoen dollar (44,2 miljoen euro) voor de kerk. De vorige eigenaar raakte failliet. Na een mislukte poging om de kerk te behouden was de gemeente uiteindelijk genoodzaakt haar te verkopen.

De Crystal Cathedral was geen kathedraal in eigenlijke zin omdat de evangelicalen geen bisschopsambt kennen. Nu het in katholieke handen is gekomen komt hier de bisschopszetel (cathedra) van Orange te staan, waardoor het gebouw een echte kathedraal wordt.

Dominee Schuller begon zijn gemeente, die behoort tot de door Nederlandse immigranten gestichte Reformed Church of America, in 1955. Hij was bekend van het ook in Nederland uitgezonden programma Hour of Power. In 2006 ging hij met emeritaat. Zijn zoon volgde hem op, maar trad af vanwege onenigheid met Schuller senior. De giften zouden daardoor fors zijn teruggelopen.

bron: IKON