Beauraing krijgt basiliek



Het Waalse bedevaartsoord Beauraing, waar Maria tussen eind november 1932 en begin januari 1933 aan vijf kinderen verscheen, heeft weldra zijn eigen basiliek. De vieringen voor de 80ste verjaardag van de verschijningen worden op 22 augustus afgesloten met een eucharistieviering. Tijdens die plechtigheid om 11 uur onder leiding van mgr. Rémy Vancottem, de bisschop van Namen, en kardinaal Godfried Danneels, in aanwezigheid van een tiental bisschoppen uit België, Nederland en Frankrijk, wordt de bovenkerk uitgeroepen tot basiliek. Ze krijgt de officiële benaming: 'Basilique de Notre-Dame au Coeur d'Or/Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw met het Gouden Hart'. Mgr. Vancottem zal bij die gelegenheid ook de zieken zegenen en er vindt een Mariawake plaats.

De plechtigheid op donderdag 22 augustus wordt bijgewoond door Gilberte Degeimbre, de laatste nog levende getuige van de verschijningen van Maria. Volgens de overlevering verscheen Maria van 29 november 1932 tot 3 januari 1933 in totaal 33 keer aan vijf kinderen van Beauraing. Maria stelde zichzelf voor als de 'Onbevl3kte Maagd'. De 'Maagd met het Gouden Hart' riep in haar boddschap op tot bekering en liefde.

Beauraing, op een 20-tal kilometer ten zuiden van Dinant, blijft samen met het Luikse Banneux het populairste Waalse bedevaartsoord. Met de recente vormgeving van enkele pelgrimsroutes naar Beauraing, werd zowel aan het toerisme als aan de bedevaarten zelf een nieuwe impuls gegeven. 22augustus wordt een nieuwe hoogdag. Om de 80ste verjaardag kracht bij te zetten, werden enkele banners gemaakt die al tijdens de aanloop naar de viering worden opgehangen. Daarop zijn afbeeldingen te zien van de heilige Mutien-Marie Wiaux, de heilige pater Damiaan en de heilige Thérèse van Lisieux en haar ouders.

bron: KerkNet