Afsluiting WJD op strand Copacabana



Met een Mis vol dans, soms uitstekende zang en veel kleur zijn zondagmiddag de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro afgesloten. De viering werd door paus Franciscus gecelebreerd met als concelebrant onder andere de aartsbisschop van Rio, kardinaal Tempesta. Ze vond niet plaats op het oorspronkelijk geplande terrein even buiten Rio, maar op het beroemde strand van Copacabana.

Die verplaatsing was nodig omdat de eigenlijk gekozen plaats door de overvloedige regenval te modderig was om de eucharistie te vieren en al helemaal om de jongeren daar te laten overnachten. Het strand met op de achtergrond de Atlantische Oceaan en aan de voet van het enorme beeld van Christus de Verlosser, toverde de plaats om tot exotische omlijsting van de viering. Kardinaal Tempesta zou het later een "enorme bovenkamer" noemen van waar de jongeren als de apostelen eertijds uittrekken naar de uiteinden der aarde.

In zijn homilie knoopte de paus aan bij het thema van het evenement "Ga en maak alle volkeren tot leerling". Hij riep de jongeren op na dit geloofsfeest erop uit te trekken. "De ervaring van deze ontmoeting mag niet opgesloten blijven in je leven of in je kleine kring of je parochie. Dat zou hetzelfde zijn als zuurstof weghouden van een sterk brandende vlam. Geloof is een vlam die sterker en groter wordt naarmate je het doorgeeft, zodat iedereen Jezus Christus, de Heer van het leven en de geschiedenis kent, bemint en belijdt."

Franciscus waarschuwde dat Jezus niet gezegd had "als je zin hebt of als je tijd hebt" maar "Ga en maak alle volkeren tot leerling". Het is een gebod dat de Heer zijn hele Kerk heeft toe vertrouwd, verduidelijkte Franciscus, "dus ook jou. Dit gebod komt niet voort uit een honger naar dominantie en macht, maar uit de kracht van het liefde. Jezus is atijd bij ons op onze liefdesmissie. Nu wordt deze verkondigen ook aan jullie toe vertrouwd, zodat ze mag weer- klinken met nieuwe kracht. De Kerk heeft jullie enthousiasme nodig, jullie creativiteit en jullie vreugde.

Vervolgens verwees paus Franciscus naar de zalige missionaris Jose de Anchieta Llarena. Deze Baskische jezuïet werd missionaris toen hij nog maar 19 jaar oud was. Weet je wat het beste middel is om jongeren te evangeliseren, vroeg de paus. Samen met een andere jongere. Ook noemde de paus naar aanleiding van de eerste lezing. Jeremia. Deze grote profeet zei bij zijn roeping tegen God dat hij ongeschikt was. Hij meende dat hij niet goed genoeg uit zijn woorden kon komen en bovendien nog zo jong was. Maar God zei tegen hem: "wees niet bang!"

Christus zei tegen zijn leerlingen dat ze niet bang hoeven te zijn, omdat Hij altijd bij hen zou zijn. Ook ons laat Jezus niet alleen. Wees je bewust van het gezelschap van de gehele Kerk en ook de gemeenschap van de heiligen op je missie. Jezus riep de apostelen niet op om geïsoleerd te leven. Hij riep ze op om een groep te vormen, een gemeenschap. Tot slot zei de paus: "Ga , wees niet bang en dien. Als je deze ideeën volgt zul je ervaren dat degene die evangeliseert, geëvangeliseerd wordt, dat degene die de vreugde van het geloof overdraagt, zelf vreugde ontvangt. 

Wie evangeliseert brengt de kracht van God onder de mensen, zodat het kwaad en het geweld wordt afgebroken en barrières van egoïsme intolerantie en haat worden vernietigd. De Kerk rekent op jullie. De paus rekent op jullie. Moge Maria, de moeder van Jezus en onze moeder, jullie altijd vergezellen met haar tederheid.

Op het einde van de viering maakte paus Franciscus bekend dat de volgende WJD in 2016 zullen plaatsvinden in Krakau. Op deze aankondiging volgde voor de zoveelste keer een enorm gejuich van de naar schatting 3 miljoen aanwezigen.

bron: Katholiek Nieuwsblad