Mgr. Joannes Gijsen overleden



Vandaag is in Sittard mgr. Joannes Gijsen overleden. Hij was bisschop van Roermond van 1972 tot 1993. Mgr. Gijsen werd 80 jaar. De uitvaartplechtigheid van Gijsen is zaterdag in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond.

De RKK komt dinsdagmiddag met een extra uitzending van RKK Kruispunt Actueel naar aanleiding van het overlijden van Gijsen.

Joannes Gijsen werd in 1932 in de Brabantse gemeente Oeffelt geboren. Na zijn opleiding aan het gymnasium en grootseminarie werd dr. J.M. Gijsen op 6 april 1957 in Roermond tot priester gewijd door mgr. dr. Guillaume Lemmens. Hij was vervolgens kapelaan te Valkenburg (tot 1959) en vervolgens leraar aan het klein-seminarie Rolduc te Kerkrade.

Hij studeerde theologie en kerkgeschiedenis aan de universiteiten van Bonn en Münster. Zijn leraarsfunctie in Kerkrade combineerde hij met docentschappen aan het groot-seminarie te Roermond (1963–1966) en de academie voor bouwkunst te Maastricht (vanaf 1964). In een in 1971 gepubliceerde voordracht (De priester en de crisis in de Kerk) uitte hij kritiek op het beleid in de Katholieke Kerk in Nederland sinds het Pastoraal Concilie. Tot 1972 was hij rector van het zusterklooster Sint-Elisabethsdal te Nunhem.

Gijsen werd op 20 januari 1972 door paus Paulus VI benoemd tot bisschop van het bisdom Roermond. Op 13 februari 1972 werd hij in Vaticaanstad tot bisschop gewijd door de paus zelf. Op 4 maart 1972 vond de inbezitneming van de zetel in de Roermondse kathedraal plaats.

Als nieuwe bisschop ging Gijsen meteen aan de slag. De al gemaakte plannen om het Limburgse bisdom in lijn met de constituties en decreten van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) te brengen werden uitgevoerd. Hij ontwierp een nieuw reglement voor katholieke scholen. Ook werd het protocol aangescherpt en ontwikkelde bisschop Gijsen een eigen beleidsstijl die door zijn aanhangers als stijlvol, modern en zakelijk werd omschreven, passend bij de Kerk van na het Concilie. Meer progressief ingestelde katholieken uitten hun bedenkingen bij het beleid van de bisschop vanwege zijn trouw aan de Leer van de Kerk die zij zagen als rechtzinnigheid in leerstellige opvattingen. In relatief korte tijd wist Gijsen een behoorlijke mate van populariteit op te bouwen onder het behoudende deel van het Limburgse volk.

Gijsen werd op 25 mei 1996 tot bisschop van Reykjavik benoemd, waar ongeveer 3 procent van de bevolking katholiek is en waar elf priesters werken. Hij werd daarmee na Hendrik Hubert Frehen (1917-1986) de tweede Limburgse bisschop van IJsland. Hij keerde in 2007 terug naar Nederland en nam in Sittard de zielzorg van de zusters karmelietessen aan de Kollenberg op zich.

bron: IKON