"Abortus is werkelijk duivelswerk"



"Door paus Franciscus voel ik mij bemoedigd om te zeggen dat abortus werkelijk een werk van de duivel is."

Dat zegt mgr. Andreas Laun, hulpbisschop van Salzburg in een preek, waarin hij eraan herinnert dat de nieuwe paus reeds als kardinaal de duivel tot thema heeft gemaakt. Over de duivel wordt weinig meer gesproken, hoewel Jezus zelf hem steeds weer ter sprake heeft gebracht.

"Ja, dat (abortus) is een werk van de duivel dat in betrekkelijk korte tijd de hele wereld in zijn greep genomen heeft", zegt Laun. Weliswaar is de situatie niet in alle landen dezelfde. In sommige landen heeft abortus zich intussen stevig gevestigd. Het wordt zelfs als mensenrecht of vrouwenrecht opgeëist, een idee dat Laun "waanzin" noemt.

De hulpbisschop van Salzburg herinnert de gelovigen aan de tactiek waarmee veertig jaar geleden de regeling gebaseerd op zwangerschapsduur werd ingevoerd. Er werden extreme gevallen aangevoerd om de legalisering te rechtvaardigen. "Een invalide vrouw, die in grote armoede leeft, heeft al vijf kinderen, verwacht er nog een dat invalide zal zijn, en nu wil u beweren dat dit (abortus) niet zijn kan?", herinnert zich Laun de discussies van destijds. Met dergelijke redeneringen heeft men het bewustzijn van onrecht bij mensen weten te verslappen, aldus de hulpbisschop.

bron: Katholiek Nieuwsblad