Jean-Pierre Delville nieuwe bisschop van Luik



Jean-Pierre Delville is door paus Franciscus benoemd tot nieuwe bisschop van Luik. Dat meldt kerknet.be.

Delville, hoogleraar aan de Université Catholique de Louvain, volgt mgr. Aloys Jousten op, die eind 2012 zijn ontslag aanbood aan de paus toen hij 75 werd, de 'pensioenleeftijd' voor bisschoppen.

Jean-Pierre Delville wordt op 14 juli tot bisschop gewijd in de Luikse Sint-Pauluskathedraal. Tot die tijd worden de lopende zaken in het bisdom afgehandeld door een zogeheten diocesaan administrator, die morgen wordt aangesteld door een college van zes priesters uit het bisdom.

Jean-Pierre Delville werd op 29 april 1951 geboren in Luik in een gezin van vier kinderen. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Luik en begon in 1973 zijn priesterstudies aan het Leo XIII-seminarie in Leuven. Hij studeerde theologie en Bijbelwetenschappen in Rome en werd op 6 september 1980 priester gewijd. In 1996 behaalde promoveerde hij aan de Université Catholique de Louvain in de theologie.

Delville werkte van 1980 tot 1993 als pastoor in verschillende Luikse parochies. Daarnaast doceerde hij sinds 1982 theologie en Kerkgeschiedenis aan de Luikse priester- en catechistenopleiding. Hij was van 1993 tot 2005 president van het seminarie in Louvain-la-Neuve, waar seminaristen verblijven die aan de universiteit studeren. Sinds 2002 doceerde hij aan de universiteit, sinds 2010 als hoogleraar.

Jean-Pierre Delville is lid van de Sint-Egidiusgemeenschap, die hij in 1978 in Rome leerde kennen. Als bisschopsleuze koos hij 'Een stroom van water verkwikt Gods stad', een vers uit psalm 46.

bron: Katholiek Nieuwsblad