Paus neemt Sint-Paulusbasiliek in bezit



Paus Franciscus neemt zondag de basiliek van Sint-Paulus-Buiten-De-Muren, een van de vier grote basilieken van Rome, in bezit. Een basiliek is een eretitel voor een kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis. De heilige Paulus is met Sint-Pieter patroon van Rome. Geboren omstreeks het jaar 10 vóór Christus, stelde de jood Saulus, een Romeins staatsburger uit Tarsus, na zijn bekering tot het christendom zijn kennis als schiftgeleerde ter beschikking om mensen tot het christendom te bekeren. Zo groeide de man die ooit op meedogenloze wijze de christenen vervolgde uit tot de apostel Paulus. Met zijn vele brieven aan christelijke Kerken gaf hij een belangrijke impuls aan de groei van de vroege Kerk.

Archeologen van het Vaticaan ontdekten in 2005 in de basiliek een sarcofaag die de beenderen van de heilige apostel Paulus zou bevatten. Paulus zou zijn onthoofd in de Abdij der Drie Fonteinen, nadat hij wegens zijn geloof door keizer Nero ter dood werd veroordeeld. Omdat hij Romeins burger was, werd hij niet zoals Petrus gekruisigd, maar met het zwaard onthoofd. Volgens de overlevering werd hij later op de plaats waar de basiliek staat, aan de Via Ostiensis in Rome, begraven. In 1823 werd Sint-Paulus-buiten-de-Muren door een brand verwoest. De kerk werd herbouwd, maar de antieke crypte werd met aarde gevuld en bedekt met een nieuw altaar.

De paus nam vorige week, als bisschop van Rome, ook al bezit van de basiliek van Sint-Jan-van-Lateranen. Op 21 april zal hij een serie diakens tot priester wijden. Op 12 mei gaat hij voor het eerst voor tijdens een heiligverklaring.

bron: KerkNet