Paus neemt bezit van basiliek van Sint-Jan Lateranen



Paus Franciscus neemt zondag bezit van de basiliek van Sint-Jan van Lateranen. De basiliek is met de Sint-Pietersbasiliek, Sint-Maria Maggiore en de basiliek van Sint-Paulus-Buiten-De-Muren een van de vier grote basilieken van Rome. Het is ook de kathedrale kerk van de bisschop van Rome. De basiliek van Sint-Jan van Lateranen is toegewijd aan zowel Sint-Johannes de Evangelist als aan Johannes de Doper.

Deze week werd het liturgische programma van de paus voor de komende maanden bekendgemaakt. De plechtigheid van zondag is onderdeel van de serie ceremoniƫle plechtigheden bij het aantreden van de nieuwe bisschop van Rome. Op 14 april neemt hij ook de basiliek van Sint-Paulus-Buiten-De-Muren in bezit. Op 21 april zal hij een serie diakens tot priester wijden.

Op 12 mei staat een plechtigheid op het programma met een aantal heiligverklaringen. Daarin zal de paus de Colombiaanse Laura di Santa Caterina da Siena (1874-1949) ), de Mexicaanse Maria Guadelupe Garcia Zavala (1878-1963) en de Italiaan Antonio Primaldo en zijn medestanders heilig verklaren. Antonio Primaldo en zijn medestanders werden in 1480 in het Zuid-Italiaanse Otranto op bevel van de Ottomaanse machthebber gedood. Dat gebeurde nadat zij hadden geweigerd om zich na de val van de stad tot de islam te bekeren. Laura di Santa Caterina da Siena is dan weer de eerste Colombiaanse heilige.

bron: KerkNet