Oud-bisschop Tiny Muskens overleden



Oud-Bisschop Tiny Muskens van Breda is afgelopen nacht in Zorgcentrum Zuiderhout in Teteringen op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het bisdom van Breda vandaag op zijn website bekendgemaakt.

Martinus Petrus Maria Muskens werd op 11 december 1935 geboren in het Noord-Brabantse dorp Elshout. Op 16 juni 1962 werd hij priester gewijd voor het bisdom Den Bosch.

Op 23 juli 1994 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot bisschop van Breda. Hij werd gewijd in de Sint-Gertrudiskerk te Bergen op Zoom. Als wapenspreuk koos hij Shalom (‘Vrede’). Op 31 oktober 2007 werd hij opgevolgd door Hans van den Hende.

Tiny Muskens werd vooral bekend door zijn uitspraak dat een arme een brood mag stelen. "Ik wil de woordvoerder van de onderkant van de samenleving zijn", zei hij in 1996. Als bisschop werd hij het sociale gezicht van de Nederlandse rk-kerkprovincie, totdat in 1999 twee herseninfarcten zijn functioneren gingen beïnvloeden.

Mgr. Muskens sloot zich na zijn verhuizing naar het kloosterbejaardenoord Zuiderhout eerst aan bij de contemplatieve benedictijnse Sint Pauluscommuniteit en daarna bij de Missionarissen van Scheut (c.i.c.m.). Bij de benedictijnen voelde hij zich thuis vanwege hun contemplatieve spiritualiteit. Bij de scheutisten voelde hij zich thuis vanwege hun missionaire wereldwijde inzet.

De uitvaart is vastgesteld op dinsdag 23 april om 11.00 uur in de Sint-Antoniuskathedraal te Breda. Daarna wordt hij begraven in het familiegraf in zijn geboorteplaats Elshout.

bron: Katholiek Nederland