Laatste begijn ter wereld overleden



De laatste begijn ter wereld, de Vlaamse Marcella Pattyn, is vanochtend in Kortrijk overleden. Ze is 92 jaar geworden en werd 71 jaar geleden begijn in Sint-Amandsberg bij Gent.

Begijnen en begarden waren respectievelijk vrouwen en mannen in de Lage Landen die een celibatair leven leidden en gemeenschappen vormden binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Zij legden echter geen religieuze geloften af zoals kloosterlingen. In veel steden zijn nu nog begijnhoven waar dergelijke gemeenschappen woonden.

De eerste begijnhoven in het huidige Nederland en Belgiƫ ontstonden in de 11e eeuw, als reactie op de rijkdom waarin veel geestelijken leefden. Hun grote bloei beleefden zij in de 15e eeuw, toen de begijnen in sommige steden tussen 2 en 5 procent van de bevolking uitmaakten. In sommige begijnhoven, zoals dat in Gent, woonden op het hoogtepunt meer dan 2000 vrouwen.

De laatste Nederlandse begijn was Cornelia Frijters, die in 1990 overleed. Zij woonde op de Begijnhof van Breda. Volgens de begijnentraditie werd ze begraven in een naamloos graf zonder steen.

bron: Katholiek Nederland