Emeritus-paus Benedictus keert terug in het Vaticaan



Volgens de woordvoerder van het Vaticaan Federico Lombardi is de verbouwing van het klooster 'Mater Ecclesiae' achter de Sint Pieter inmiddels voltooid. De verhuizing volgt nu spoedig.

Sinds de terugtrede uit zijn ambt op 28 februari heeft Benedictus XVI verbleven in het pauselijke zomerverblijf Castel Gandolfo ten zuidoosten van Rome. Samen met Benedictus XVI zullen ook de huishoudsters meegaan die tot dusver voor hem werkten in het Apostolische Paleis. Naast deze vier vrouwen uit de geestelijke gemeenschap 'Memores Domini' zullen ook de Duitse zuster en jarenlange medewerkster Birgit Wansing en privé-secretaris Georg Gänswein tot de nieuwe huisgemeenschap behoren. Gänswein, prefect van het pauselijk huis, zal mogelijk spoedig naar een dienstwoning in het Apostolisch Paleis verhuizen.

Het Vaticaanse tuinhuis is in 1992 op wens van Johannes Paulus II (1978-2005) omgebouwd tot een klooster. Van 1994 tot aan de herfst van 2012 leefden op het terrein met kapel en bibliotheek wisselende gemeenschappen uit verscheiden vrouwenorden, om voor de Kerk te bidden. De nieuwe paus Franciscus wil volgens Lombardi voorlopig blijven wonen in het Vaticaanse gastenverblijf Santa Marta. Het is onduidelijk of dit een definitieve keuze is.

bron: Katholiek Nieuwsblad