"Bisschop moest ingrijpen in Best"



De bisschop van Den Bosch heeft vorige week ingegrepen in de St.-Antoniusparochie omdat de inmiddels ontslagen pastoor en diaken een afscheiding voorbereidden. Dat heeft de woordvoerder van het bisdom, diaken Peter Broeders, desgevraagd laten weten.

Vorige week werden pastoor Richard Schreurs smm (1936), diaken Hans van der Laar (1960) en het parochiebestuur door bisschop Hurkmans ontslagen. Dezelfde dag werden deken Leendert Spijkers van Oirschot diaken Wilfred van Nunen aangesteld als respectievelijk waarnemend pastoor en diaken. Ook is er een nieuw kerkbestuur benoemd. Zij zullen samen verder het fusieproces voortzetten dat per 1 september zijn beslag moet krijgen.

Tijdens dat proces was gaandeweg duidelijk geworden dat een deel van de Bestse Sint Antoniusparochie “langs de weg van Antonius in Beweging men een afscheiding aan het voorbereiden was”. “Het cruciale punt is niet de fusiekwestie, maar het feit dat men een afscheiding voorbereidde. Dat heeft ertoe geleid dat de bisschop heeft moeten ingrijpen”, aldus Broeders.

“Zij hebben in de media geroepen, ook diaken Van der Laar, dat zij een gemeenschap willen zijn waar homorelaties worden ingezegend enzovoorts. Zij wilden als zelfstandige gemeenschap verder gaan waar dat allemaal in kon.” In een interview met Omroep Brabant gaf diaken Van der Laar onder meer te kennen dat de gemeenschap in het verleden gezamenlijke vieringen met protestanten hield waarbij sprake was van intercommunie en intercelebratie.

De bisschop heeft ingegrepen door Schreurs en Van der Laar te ontslaan en tegelijkertijd de pastorale zorg te continueren door twee vervangers aan te stellen.

Dat beide clerici zouden zijn “bedreigd” met excommunicatie wordt door diaken Broeders bestreden. “We praten over een afscheiding door een groep mensen die buiten het gezag van de bisschop op eigen houtje verder gaat. Als een priester of diaken voor zo’n groep voorgaat in een viering is dat een schismatieke daad. Zo iemand loopt automatisch excommunicatie op. Dat doet de bisschop niet, maar dat is de automatische consequentie van het handelen van betrokkene zelf. Er is een brief gestuurd waarin pater Schreurs en diaken Van der Laar op die consequentie worden gewezen.” Dat volgelingen van de afscheidingsbeweging mogelijk een toekomstig plaatsje op het parochiekerkhof zouden verspelen is Broeders volstrekt onbekend.

Afgelopen zondag kwamen de volgelingen van Schreurs en Van der Laar op een schoolpleintje bijeen, waar geen viering werd gehouden. In de Antoniuskerk, die ook na de fusie open blijft, was gewoon een Heilige Mis waarbij ook enkele tientallen gelovigen waren. Dat laatste is “verheugend”, aldus diaken Broeders.

bron: Katholiek Nieuwsblad