Benedictus XVI is niet ziek



Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan, pater Federico Lombardi, gezegd in een reactie op een bericht in de Spaanse krant El Mundo. Daarin wordt de Spaanse ‘vaticaniste’ Paloma Gomez-Borrero geciteerd, die in Madrid haar laatste boek presenteerde. Bij die gelegenheid zei ze dat de gezondheid van de vorige paus in twee weken tijd enorm achteruit was gegaan en dat de paus “iets heel ernstigs heeft”. Tegenover het katholieke persbureau CNA heeft Lombardi desgevraagd verklaard dat Benedictus XVI “geen enkele aandoening heeft” en dat “dit door zijn artsen is bevestigd”.

Hij zei bedroefd te zijn door de opmerking van Gomez-Borrero en dat de Spaanse journaliste, die hij al jaren kent, “is gaan speculeren na foto’s te hebben gezien van een vermoeide Benedictus”. “Maar om te zeggen dat hij een aandoening heeft is onzinnig. Daar is geen enkele grond voor”, aldus de woordvoerder. “Zoals wij allen weten heeft Benedictus XVI voor zijn leeftijd een zeer intensief pontificaat geleid en heeft daardoor de kwaaltjes en pijntjes van een oudere die hard gewerkt heeft”, voegde Lombardi er aan toe. Benedictus XVI was acht jaar lang paus en legde kort voor zijn 86e verjaardag zijn ambt neer. Tijdens zijn pontificaat maakte hij in dezelfde tijd net zoveel reizen als de zalige paus Johannes Paulus II maar dan op hogere leeftijd.

Voorlopig verblijft hij in de pauselijke zomerresidentie Castel Gandolfo in afwachting van een definitief onderkomen in het voormalige klooster Mater Ecclesia in de Vaticaanse tuinen. Paus Franciscus heeft zijn voorganger onlangs bezocht en hem verschillende keren door de telefoon gesproken. De twee onderhouden een nauwe en hartelijke relatie.

bron: Katholiek Nieuwsblad