Agressieve toplessactie tegen Belgische aartsbisschop



Aartsbisschop André-Joseph Léonard van Mechelen-Brussel is dinsdagavond in de Brusselse gemeente Elsene het mikpunt geweest van vier militante vrouwen van de actiegroep Femen. Dat melden diverse Belgische media.

De vrouwen voerden met ontbloot bovenlichaam actie tegen de aartsbisschop vanwege diens uitspraken over homoseksualiteit. Zij besprenkelden mgr. Léonard met water uit een flesje dat de vorm van de Maagd Maria had.

De aartsbisschop was door de Franstalige universiteit ULB uitgenodigd om er een lezing over blasfemie te geven. Hij was daarover in debat met Guy Haarscher, emeritus hoogleraar wijsbegeerte aan de ULB.

De vier actievoerders van Femen zaten in het publiek en begonnen kort na het begin van het debat met hun betoging. Ze ontblootten hun bovenlijf, waarop slogans waren aangebracht, en liepen met spandoeken het podium op.

De manifestatie was van korte duur. De vrouwen werden ontzet nog voor de ordedienst van de ULB kon ingrijpen. Na afloop van kuste mgr. Léonard een van de flesjes waarin het water had gezeten.

Begin deze maand zei de aartsbisschop in een interview met de Waalse krant Le Soir dat homoseksuelen beter celibatair konden blijven en voor seksuele onthouding zouden moeten kiezen. Volgens hem ‘dicteert de logica van seksualiteit een scheiding tussen mannen en vrouwen.’ Met deze uitspraken haalde hij de woede van een aantal homogroepen in België op de hals.

bron: Katholiek Nederland