Paus spreekt voorafgaand aan het Angelus over barmhartigheid



Na zijn verrassende optreden in de parochiekerk van Sint-Anna vanmorgen, is paus Franciscus vanmiddag voorgegaan in het Angelusgebed met de gelovigen op het Sint-Pietersplein. Daaraan voorafgaand sprak hij, net als in zijn preek van vanochtend, vooral over de barmhartigheid. Hij deed dat overigens andermaal met geheel voorbijgaan aan de door de Curie voorbereide tekst. Die werd weliswaar door een behulpzame secretaris voor hem neergelegd, maar in plaats van daaruit voor te lezen, sprak de paus geheel uit het hoofd.

De paus zei verheugd te zijn dat hij de gelovigen vandaag opnieuw kon begroeten. “Ik ben in het bijzonder gelukkig dat dit op een zondag is, de dag des Heren”, voegde hij daaraan toe “want dit is een belangrijk voor ons christenen, om elkaar te ontmoeten op zondag, elkaar te groeten en met elkaar te praten, hier op dit plein. Een plein dat, met dank aan de media, de omvang van de wereld heeft gekregen.”

Vervolgens ging de paus in op het thema van de barmhartigheid, in aansluiting bij de schriftlezing van deze zondag. Vandaag werd gelezen uit Johannes (8,1-11) over de overspelige vrouw. “Wie van u zonder zonden is, moet dan maar de eerste steen op haar werpen”, zegt Jezus daar. “Ik veroordeel u ook niet”, zegt Jezus ten slotte tegen de vrouw, “ga nu maar en zondig voortaan niet meer”. Volgens paus Franciscus spreekt Jezus hier geen woorden van minachting of veroordeling, maar van liefde.

Volgens paus Franciscus hebben we hier te maken met het eindeloze geduld van God. God is, zo zegt de paus “een barmhartige vader die geduldig wacht tot “wij bij hem terugkeren met een berouwvol hart.” De Heilige Vader citeerde de psalmist die zegt “Groot is de barmhartigheid van de Heer.”

De paus vertelde dat hij onlangs een boek gelezen had van de Duitse kardinaal Walter Kasper, “een goede theoloog”, over de barmhartigheid. En dat boek was hem goed bevallen. Het was hem zelfs heel goed bevallen. “Niet dat ik hier sta om reclame te maken voor de boeken van mijn kardinalen”, voegde hij daar overigens lachend aan toe. Kasper zei dat een gevoel voor barmhartigheid alles kan veranderen en dus kan, volgens Franciscus, barmhartigheid ook de wereld veranderen. “Een beetje barmhartigheid maakt de wereld minder koud en rechtvaardiger”, zo sprak de paus.

Paus Franciscus haalde een herinnering op aan de dagen dat hij net benoemd was tot hulpbisschop van Buenos Aires. Hij vierde toen een Mis met ziekenzalving en sprak daarna een “oud omaatje”. Die zei tegen hem: “Als de Heer niet ieder vergeeft, bestaat de hele wereld niet.” Hulpbisschop Bergoglio zei toen: “Mevrouw, heeft u soms aan de Gregoriana gestudeerd?” Want deze oude mevrouw had precies begrepen waar het om ging, zei de paus.

Na afloop van het Angelus sprak de paus nog enkele woorden tot de verzamelde pelgrims. Anders dan zijn voorgangers gewoon waren te doen, sprak hij alleen in het Italiaans. Hij zei dat hij de naam had aangenomen van de patroonheilige van ItaliĆ«, Sint Franciscus van Assisi en dat hij zich geestelijk verbonden voelde met de Italiaanse aarde, “waarvan, zoals u weet, mijn familie afkomstig is”. Ten slotte wenste de paus iedereen een prettige zondag en “smakelijk eten”, waarna de verzamelde gelovigen zich richting lunch spoedden, voorzover er van 'spoeden' sprake kon zijn op dit opnieuw overvolle Sint-Pietersplein.

bron: Katholiek Nederland