Paus ontvangt pallium en vissersring



Paus Franciscus heeft dinsdagmorgen de tekenen van zijn ambt ontvangen. Aan het begin van de plechtige Eucharistieviering op het Sint Pietersplein legde kardinaal-diaken Jean-Louis Tauran hem het met rode kruisen bestikte pallium op die de paus bij liturgische vieringen over het kazuifel draagt.

Na een gebed, uitgesproken door de Belgische kardinaal-priester Godfried Danneels, stak kardinaal-deken Angelo Sodano de paus de vissersring om de vinger. Het gaat om een kunstwerk van de Italiaanse kunstenaar Enrico Manfrini voor Pasquale Macchi (1923-2006), de vroegere privé-secretaris van paus Paulus VI (1963-1978). Paus Franciscus had deze boven twee andere ringen verkozen.

Pallium en vissersring waren maandagavond bij het graf van Sint Petrus neergelegd en werden voor het begin van de Heilige Mis in feestelijke processie naar het voorplein van de Sint Pieter gebracht. Daar hadden zich al meer dan 100.000 mensen verzameld. Die hadden even daarvoor de paus kunnen begroeten toen hij zich gedurende een half uur in een open jeep onder de gelovigen begaf. Vervolgens begaf de paus zich naar het graf van Sint Petrus onder het hoofdaltaar in de naar hem vernoemde basiliek.

Hij werd daarbij begeleid door de patriarchen en hoofden van de katholieke oosterse Kerken. Een diaken nam daar het pallium en de vissersring, die in de loop van de plechtigheid aan de paus werden overhandigd. Daarna zette zicht de processie met de kardinalen en de paus door de lege Sint Pieter in beweging naar het plein, waar Franciscus de eerste pontificale Heilige Mis opdroeg.

Diep gebogen bad de paus bij de nis onder het pauselijk altaar waarachter de stoffelijke resten van de eerste onder de apostelen vereerd worden. Sint Petrus is daar rond het jaar 64/67 in de buurt van het circus onder keizer Nero terechtgesteld en vervolgens begraven. Boven zijn graf is later de Sint Pieter gebouwd.

Franciscus droeg hetzelfde eenvoudige witte kazuifel dat hij ook bij de Eucharistieviering in de Sixtijnse kapel na zijn verkiezing had gedragen.

bron: Katholiek Nieuwsblad