Paus: Kerk mag niet verworden tot een barmhartige NGO



Paus Franciscus heeft donderdagavond tijdens zijn eerste eucharistie, de ‘Missa Pro Ecclesia’ die meteen ook het officiële einde betekende van het conclaaf, gewaarschuwd dat de katholieke Kerk niet tot een barmhartige niet-gouvernementele organisatie mag verworden. De viering in de Sixtijnse kapel werd niet enkel door de andere 114 stemgerechtigde, maar evenzeer door de oudere kardinalen in Rome bijgewoond. Kardinaal Danneels, de oudste van de kardinaal-priesters, zat met de twee andere ouderdomsdekens van de stemgerechtigde kardinalen vooraan.

“Zonder de verkondiging van Christus zijn wij slechts een barmhartige ngo, in plaats van de bruid van Christus”, zei paus Franciscus met een ontwapenende eenvoud. Hij spoorde kardinalen aan om moedig het kruis van Christus te dragen en daarvan te getuigen. De Kerk heeft geen andere mogelijkheid dan zich tot Christus te bekennen. De paus reageerde tegen verwereldlijking, ook van de clerus, kardinalen en bisschoppen inbegrepen. “Het kruis van Christus moet steeds in het centrum van het christelijke leven staan”.

De eucharistie in de Sixtijnse kapel voltooide de eerste drukke eerste dag van de nieuwe paus. Die bracht donderdagmorgen al om acht uur ‘s morgens hulde aan de icoon van Maria in de basiliek van Santa Maria Maggiore. Volgens Italiaanse media weigerde de paus gisteren om in te stappen in de limousine om hem van de Sint-Pieter terug te rijden naar zijn tijdelijke appartement in het Domus Sanctae Marthae. Franciscus verkoos een van de gereedstaande busjes voor de kardinalen.

De ambtsaanvaarding van de eerste niet-Europese paus in 1.272 jaar heeft aanstaande dinsdag, op de feestdag van de Heilige Jozef, vanaf 9.30 uur plaats op het Sint-Pietersplein. Voor de plechtigheid worden naast de tienduizenden pelgrims uit de hele wereld ook staats- en regeringsleiders uit de hele wereld verwacht. Daarom zullen extra veiligheidsmaatregelen van kracht zijn.

bron: KerkNet