Paus Franciscus: "wees liefdevol voor armen en zwakken"



Paus Franciscus heeft vanochtend in zijn preek tijdens zijn inauguratiemis opnieuw hartstochtelijk gepleit voor de armen. Hij deed dat op het Sint-Pietersplein waar, naar schatting van de Italiaanse politie, ongeveer 300.000 pelgrims aanwezig waren.

De Mis volgend op de oplegging van het pallium, door kardinaal-protodiaken Jean-Louis Tauran, en de overhandiging van de vissersring door de Deken van het College van Kardinalen, Angelo Sodano volgde de liturgie voor het Hoogfeest van Sint Jozef dat vandaag in de Kerk gevierd wordt. Paus Franciscus stelde de dienstbaarheid van de bruidegom van Maria en de vader van Jezus ten voorbeeld aan eenieder.

Het leven van de heilige Jozef stond in het teken van dienstbaarheid. “Discreet, deemoedig, in stilte maar steeds aanwezig en in volmaakte trouw ook dan, wanneer hij niet begrijpt”, zo zei de paus. “Laat ons”, zo voegde hij daaraan toe, “nooit vergeten dat de ware macht die van dienstbaarheid is.”

Dat geldt evenzeer, zo voegde Franciscus daaraan toe voor de macht van de paus. “De paus moet, om zijn macht uit te oefenen, binnentreden in de wereld van dienstbaarheid die zijn hoogtepunt vindt in het Kruis”, zei hij. De paus dient, in navolging van Sint Jozef, “deemoedige, concrete en van geloof vervulde dienstbaarheid na te streven en zijn armen uitstrekken om geheel het Godsvolk te beschermen.”

Franciscus zei overigens dat het de taak is van de paus “de gehele mensheid met liefde en zachtmoedigheid aan te nemen, in het bijzonder de armsten, de zwaksten, de kleinsten, degenen over wie Matteüs in zijn Bergrede zegt: de hongerenden, de dorstigen, de vreemdelingen, de naakten, de zieken de gevangenen.” De paus besloot te zeggen dat “alleen wie in liefde dient, in staat is te beschermen.”

De plechtigheden op het Sint-Pietersplein werden bijgewoond door tal van hoogwaardigheidsbekleders. Namens de Nederlandse regering woonden de Prins van Oranje, prinses Máxima en minister-president Rutte de inauguratie bij.

bron: Katholiek Nederland