Paus en emeritus paus gebroederlijk op één knielbank



Paus Franciscus heeft vanmiddag voor het eerst sinds zijn verkiezing emeritus paus Benedictus XVI getroffen. Deze historische ontmoeting vond plaats in het pauselijk zomerverblijf Castel Gandolfo, waar Benedictus sinds zijn aftreden voorlopig woont.

De paus vertrok vanochtend om 11.45 uur per helikopter naar Castel Gandolfo. Na ongeveer een kwartier werd hij bij de landing begroet door Benedictus. Gezamenlijk zijn ze per auto naar het Apostolisch Paleis gereden. Daar aangekomen bezochten ze de kapel. De emeritus paus was in het wit gekleed. Maar in tegenstelling tot Franciscus droeg hij bovenop zijn soutane geen schoudermantel en had hij geen sjerp om zijn middel. Wel had Benedictus een gewatteerde overjas aan.

In de kapel had Benedictus een ereplaats voor zijn opvolger klaar laten maken. Toen hij Franciscus uitnodigde daar plaats te nemen, sloeg de paus dit aanbod af en zei: “Wij zijn broeders.” Toen knielden zij gezamenlijk op dezelfde knielbank neer. Na een kort gebed begaven zij zich naar de privébibliotheek, waar zij tegen 12.30 uur aan hun gesprek onder vier ogen begonnen.

Na hun privébespreking gebruikten de paus, de emeritus paus, de bisschop van Albano, de directeur van de Pauselijke Villa’s en de beide pauselijke secretarissen gezamenlijk de lunch. Daarna werd paus Franciscus, vergezeld door Benedictus, naar de helikopterhaven gebracht. Om 14.42 uur steeg daar het toestel op richting Vaticaanstad.

Het Vaticaan heeft laten weten dat de emeritus paus bij deze ontmoeting zijn eerbied en gehoorzaamheid jegens de nieuwe Bisschop van Rome heeft vernieuwd. Eerder had Benedictus dat al gedaan op de avond van de pausverkiezing toen Franciscus telefonisch contact met zijn voorganger had opgenomen. Geschenk

Paus Franciscus had als waardering voor het besluit van zijn voorganger om af te treden een geschenk meegenomen: een icoon van Onze Lieve Vrouw van de Nederigheid.

bron: Katholiek Nederland