Historische ontmoeting tussen twee pausen



Paus Franciscus bracht zaterdag, kort na de middag, een bezoek aan zijn voorganger Benedictus XVI, die op 28 februari vrijwillig is teruggetreden aan het hoofd van de katholieke Kerk. Het gaat om een historische ontmoeting omdat het in de loop van de kerkgeschiedenis wellicht nog nooit is gebeurd dat een paus bij een voorganger op bezoek ging die vrijwillig zijn ambt had neergelegd. De laatste ontmoeting tussen twee levende pausen vond plaats in de Middeleeuwen.

Het Vaticaan gaf aan het historische gebeuren weinig ruchtbaarheid. De ontmoeting was niet live te volgen en buiten de vaste fotograaf van de paus waren er al evenmin fotografen aanwezig. Benedictus XVI begroette zijn opvolger op de helihaven van Castelgandolfo. Volgens perswoordvoerder pater Lombardi stond de ontmoeting in het teken van de eendracht. Beide pausen waren in het wit gekleed.

Paus emeritus Benedictus XVI blijft wellicht nog tot in mei in het pauselijke zomerverblijf in Castelgandolfo. Daarna gaat hij met zijn persoonlijke secretaris wonen in het omgebouwde klooster binnen de muren van het Vaticaan. De persdienst van het Vaticaan kondigde aan dat hij tot aan zijn dood geen boeken meer zal publiceren en zich al evenmin zal mengen in het beleid van zijn opvolger.

Paus Franciscus maakte al vanaf het begin duidelijk dat zijn pontificaat heel verschillend zal zijn van dat van zijn voorganger. Dat bewees hij ook vorig weekend toen hij na de eucharistieviering alle gelovigen ging groeten en gewoon te voet terugkeerde naar het Vaticaan. De paus emeritus benoemde zijn persoonlijke secretaris Georg Gänswein kort voor zijn terugtreden wel tot aartsbisschop en hoofd van het pauselijke huishouden. In die hoedanigheid kan hij een brugfiguur zijn tussen beiden.

bron: KerkNet