Bergoglio: 'Kerk moet niet navelstaren'



Kardinaal Bergoglio heeft tijdens de algemene congregaties die voorafgingen aan het conclaaf de Kerk opgeroepen naar buiten gericht te zijn in plaats van zich te verliezen in narcisme.

Dat zegt de Cubaanse kardinaal Jaime Ortega. Volgens Ortega kreeg hij van paus Franciscus een handgeschreven tekst met diens opmerkingen, en toestemming de inhoud ervan openbaar te maken.

"De Kerk wordt opgeroepen buiten zichzelf te treden en naar de uithoeken te bewegen, niet alleen geografisch, maar ook existentieel: die van de zonde, het lijden, de onrechtvaardigheid, de onwetendheid en religieuze terughoudendheid, het denken en alle ellende", zo zei de paus volgens Ortega.

"Als de Kerk niet uit zichzelf treedt om te evangeliseren, dan wordt zij op zichzelf gericht en dus ziek. De kwaden die in de loop van de tijd voorkomen in kerkelijke instituten hebben hun wortel in het op zichzelf gericht zijn, een soort theologisch narcisme."

Bergoglio bekritiseerde "een wereldse Kerk die in zichzelf, van zichzelf en voor zichzelf" leeft; een nieuwe paus, zo zei hij voor het conclaaf, zou de Kerk moeten helpen "uit zichzelf te treden richting de randen van het bestaan".

In dat licht zou men "mogelijke veranderingen en hervormingen moeten zien, die noodzakelijk zijn voor de redding van de zielen".

bron: Katholiek Nieuwsblad