Argentijnse paus Franciscus is een totale verrassing



De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio (76) is tot paus gekozen. Zijn pauselijke naam is Franciscus I. De keuze was een totale verrassing. De kerk kiest met Bergoglio uitdrukkelijk ook opnieuw voor een oudere paus.

Bergoglio's naam werd bij het vorige conclaaf in 2005 vaak genoemd - hij zou zelfs volgens bronnen als tweede zijn geëindigd - maar hij stond dit jaar op zeer weinig lijstjes. Franciscus I is de eerste Latijns-Amerikaanse paus ooit en de eerste niet-Europese paus sinds de Syriër Gregorius III (731-741). Hij is ook de eerste jezuïet die paus is geworden en de eerste pater (lid van een religieuze orde of congregatie) sinds Gregorius XVI (1831-1846).

Hoewel Sint Franciscus een van de populairste katholieke heiligen is, heeft nog nooit een paus zich naar hem genoemd. Volgens de officiële lijst van het Vaticaan is hij de 266e paus in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk. De kerk heeft ongeveer 1,2 miljard leden.

Franciscus I is behoorlijk snel gekozen. Het conclaaf met 115 kardinalen die een paus moesten kiezen, begon gisteren. Vandaag even na 19 uur kwam witte rook uit de schoorsteen. Er zijn vermoedelijk vijf stemrondes geweest. Dat is één meer dan in 2005, toen de Duitser Joseph Ratzinger tot paus werd gekozen.

Franciscus I sprak de menigte gelovigen op het Sint-Pietersplein even later toe. "Buona sera!'' (Goedenavond!) zei hij in het Italiaans. "Jullie weten dat het de plicht van het conclaaf is om Rome een bisschop te geven'', zo vervolgde hij in het Italiaans. "Zij hebben er een van ver weg gehaald.'' Hij kreeg applaus van de menigte, toen hij Rome "deze mooie stad'' noemde. Franciscus I bad daarop het Onze Vader en wenste de wereld broederschap toe. Aan het slot gaf hij voor het eerst de zegen Urbi et Orbi (voor stad en wereld)

De conservatieve en sociaal bewogen Bergoglio (76) werd op 17 december 1936 geboren in Buenos Aires als zoon van een spoorwegbeambte. Hij volgde een opleiding tot chemisch technicus. Daarna koos hij er op 22-jarige leeftijd voor toe te treden tot de jezuïetenorde en zich tot priester te laten wijden.

Minder dan 4 jaar na zijn priesterwijding in 1969 werd hij provinciaal overste van de jezuïeten in Argentinië. In die functie heeft hij er zich ten tijde van de militaire dictatuur vooral voor ingespannen om de verdeelde orde uit politiek vaarwater te houden.

Toenmalig paus Johannes Paulus II benoemde Bergoglio in 1992 tot hulpbisschop en 6 jaar later tot aartsbisschop van Buenos Aires. In 2001 werd Bergoglio kardinaal. Hij houdt er een sobere levensstijl op na. Hij heeft geen auto, verplaatst zich per openbaar vervoer en verkiest een eenvoudig appartement boven het aartsbisschoppelijk paleis.

bron: De Morgen