Van Schaik: "Benedictus XVI is een gentleman"



Benedictus XVI is een “gentleman”, zei kerkhistoricus Ton van Schaik gisteravond in het RKK-radioprogramma Andersdenkenden. “Hij zegt ‘grazie’ tegen de mensen tot wie hij gesproken heeft. Dat heb ik Johannes Paulus II nog nooit horen zeggen.”

Van Schaik karakteriseert de huidige paus, die op 28 februari zal aftreden, als een man “in wie geen bedrog is en geen theater”, “een catecheet” en een “aardige man”. Een tussenpaus zou hij Benedictus zeker niet willen noemen.

De Utrechtse kerkhistoricus hekelt de journalistieke typeringen van Joseph Ratzinger, die in 2005 tot paus werd gekozen. Voordat hij als nieuwe Bisschop van Rome aantrad werd Ratzinger ‘Pantzerkardinaal’ en ‘Rottweiler van God’ genoemd. “Dat zijn demagogische termen, populisme van de bovenste plank”, vindt Van Schaik. Ook dat Benedictus XVI voortdurend als conservatief wordt weggezet, vindt hij getuigen van het denken in stereotypen. Dat er nu behoefte zou bestaan aan “een jonge, frisse en dynamische paus” vindt hij onzin. “Kreten uit de media waar niemand iets mee kan.”

Van Schaik, biograaf van de Nederlandse kardinalen Jan de Jong en Bernard Alfrink, geldt als een geschiedkundig specialist inzake de verhouding tussen de Nederlandse kerk en de Heilige Stoel. Zijn proefschrift Bataafs en Rooms werd gevormd door drietal studies over de betrekkingen van de Katholieke Kerk in de Noordelijke Nederlanden en Rome aan het eind van de 17e en het begin van de 18e eeuw. Zijn meest recente publicatie over dit onderwerp is het boek Bedankt voor de bloemen, Johannes Paulus II en Nederland (2005).

bron: Katholiek Nederland