Nog onduidelijk wat titel Benedictus straks wordt



Het is nog onduidelijk wat de titel wordt van paus Benedictus XVI wanneer hij op 28 februari om acht uur ’s avonds zal zijn afgetreden als paus. Dat zei pater Federico Lombardi s.j., perschef van het Vaticaan, vandaag tijdens een persconferentie.

In de internationale pers wordt druk gespeculeerd over de aanspreektitel van paus Benedictus. De vraag is of er straks twee pausen zijn: de paus en de emeritus paus. Ook is het mogelijk dat de huidige paus weer kardinaal wordt. Kerkrechtelijk ingewikkeld daaraan is dat de paus is opgehouden kardinaal te zijn op het moment dat hij het pausschap aanvaardde. Een derde mogelijkheid is dat de Heilige Vader na 28 februari de status zal hebben van emeritus bisschop van Rome.

Kennelijk is men er in het Vaticaan nog niet uit. “Wij wachten op nieuwe richtlijnen en instructies”, zei pater Lombardi. De zaak is ingewikkeld en feitelijk zonder modern precedent. De laatste paus die aftrad, Gregorius XII, deed dat in 1514 die werd vervolgens benoemd tot kardinaal-bisschop Porto Santa-Rufina. Iets dergelijks lijkt in het geval van paus Benedictus niet waarschijnlijk. Mogelijk zal ook de nieuwe paus een stem hebben in de nieuwe aanspreektitel van zijn voorganger.

bron: Katholiek Nederland