Mgr. Simonis: "Benedictus XVI was een grote paus"



“Paus Benedictus XVI was een grote paus.” Dat zegt kardinaal Adrianus Simonis in een interview dat Kruispunt Radio vandaag met hem had.

Kardinaal Simonis was een van de, naar zijn schatting, 150 of 160 kardinalen die vanochtend aanwezig waren bij de afscheidsbijeenkomst van de paus in de Sala Clementina van het Apostolisch Paleis. Hij spreekt van een “bewogen bijeenkomst.” “Hij was een grote paus en zeer geliefd”, zegt de kardinaal die zegt dat het ook verdrietig is dat er afscheid genomen moest worden van deze paus.

Kardinaal Simonis heeft de paus vanochtend “zeer veel dank” gebracht voor zijn Jezusboeken. Ook bracht hij “veel groeten over van de Focolarebeweging (de kardinaal woont in Nieuwkuijk op het terrein van die beweging/red) en van het College van de Anima waar de kardinaal woont als hij in Rome is. De paus was blij verrast met de groeten die kardinaal Simonis overbracht van bisschop Reinhard Lettmann. De emeritus bisschop van Münster is een vriend van de kardinaal en was in vroeger jaren een medewerker van de paus.

Gevraagd naar de begindatum van het conclaaf zegt de kardinaal: “Het blijft natuurlijk gewoon gissen, maar ik denk dat het op zondag 10 maart begint.” Simonis verwacht dat het conclaaf drie tot vijf dagen gaat duren. De kardinaal heeft wel gedachten over het conclaaf en over geschikte kandidaten maar wil niemand voor de voeten lopen. En dus doet hij er wijselijk het zwijgen toe.

bron: Katholiek Nederland