Mgr. De Kesel: Beslissing dwingt eerbied af



Voor mij was dit een complete verrassing. Het leek wel een donderslag bij heldere hemel, zegt mgr. Jozef De Kesel, bisschop van Brugge, in een reactie op de aankondiging van het aftreden van paus Benedictus XVI. Maar ik heb alle begrip en respect voor die beslissing. Ja, dit dwingt eerbied af. Er is de leeftijd en er is de gezondheidstoestand. Benedictus XVI heeft een heel grote verantwoordelijkheid en het verwondert me niet dat het plots echt teveel wordt. Benedictus XVI is ook rationeler en minder emotioneel.

Zo'n aftreden is ongebruikelijk, beseft de bisschop van Brugge. Toch wil ik eraan herinneren dat het voor het Tweede Vaticaans Concilie ook voor andere bisschoppen niet gebruikelijk was om af te treden. Paus Paulus VI heeft dat aan de bisschoppen gevraagd.

Voor bisschop De Kesel is het te vroeg om te oordelen of Benedictus XVI een overgangspaus is. Acht jaar is niet kort maar ook niet heel lang. Hij was heel bezorgd om de voortgaande secularisering van het levensgevoel en van de samenleving. In een cultuur die verder seculariseert, boet het godsgeloof en het religieus gevoel aan betekenis in. Hoe moet je je positioneren om het christelijk geloof vitaal te houden?

Bisschop Jozef De Kesel hoopt dat de volgende paus een open man is die goed de binnen- en buitenkerkelijke problemen ziet en misschien wel van een ander continent dan Europa afkomstig is.

bron: RKNieuws.net