Lombardi beschuldigt media van kwaadsprekerij



De Vaticaanse perschef Federico Lombardi heeft felle kritiek geuit op media die dezer dagen roddels over de Katholieke Kerk verspreiden. Zij profiteren van de onstabiele situatie waarin de Kerk vanwege de naderende Sede Vacante verkeert, schrijft pater Lombardi vandaag op de website van Radio Vaticana.

Zonder de naam van de krant te noemen, verwijst de perschef naar het onbevestigde bericht in La Repubblica. Eergisteren meldde dit Italiaanse dagblad dat de paus zou hebben besloten af te treden vanwege een geheim rapport dat hij midden december onder ogen kreeg. Daarin zou staan dat er binnen de Romeinse Curie sprake is van corruptie, machtshonger en een heuse homoscene. De bejaarde paus zou hebben ingezien dat hem de kracht ontbrak om deze wanorde te bestrijden. Onaanvaardbare pressie

Lombardi beschouwt deze “kwaadsprekerij, desinformatie en soms zelf laster” als “onaanvaardbare pressie” om zo het stemgedrag van leden van het Kardinalencollege te beïnvloeden.

“Zij die in hun geest geld, seks en macht op de eerste plaats hebben staan en gewend zijn de diverse realiteiten met deze parameters te lezen, zijn niet in staat op een andere manier te kijken, zelfs niet als het de Kerk betreft. Hun visie weet zich niet op het hogere te richten of af te dalen naar de diepte waarmee de spirituele dimensies en motivaties van het bestaan begrepen kunnen worden. Dit resulteert in een fundamenteel onjuiste beschrijving van de Kerk en van zovele mensen,” schrijft Lombardi.

La Repubblica kwam eergisteren met een artikel over een geheim rapport van drie kardinalen over onoorbare praktijken binnen de Romeinse Curie. Het meest in het oog springende ‘feit’ was een netwerk van homoseksuelen, onder wie ook geestelijken die voor het Vaticaan werken. Deze zouden vanwege hun betrokkenheid bij de ondergrondse homoscene vatbaar zijn voor chantage en daardoor corrupt zijn geworden. De Amerikaanse vaticanist John Allen noemde het artikel een “sensationeel bericht” en een voorbeeld van “het omarmen van complottheorieën” .

Pater Lombardi zegt dat deze ‘kwaadsprekerij’ geen effect heeft op de houding van de gelovigen. Dit alles verandert niets aan de houding van de gelovigen: “Het raakt het geloof en de hoop niet waarmee zij naar de Heer opkijken die beloofd heeft dat Hij de Kerk zal blijven vergezellen.”

bron: Katholiek Nederland