Kardinalen: "Paus deed onze harten branden"



Net als Jezus bij de leerlingen op weg naar Emmaus deed paus Benedictus XVI de harten van de kardinalen branden.

Dat zei de deken van het kardinalen-college, Angelo Sodano, bij het afscheid van de paus die vandaag met emeritaat gaat.

"Ja, Heilige Vader, ik weet dat ons hart brandde terwijl wij in de afgelopen acht jaar met u optrokken. Vandaag willen we nogmaals onze dank aan de paus uitdrukken. We herhalen in koor de typerende uitdrukking van zijn geliefde vaderland 'Vergelt's Gott', dat betekent God zal het je lonen!”, aldus kardinaal Sodano namens het college.

Paus Benedictus had op zijn laatste dag als paus een ontmoeting met alle kardinalen die aanwezig waren in Rome. Ongeveer 144 kardinalen en talrijke leden van de Romeinse Curie waren bijeen in het Apostolisch Paleis voor een laatste afscheid en om de paus te bedanken voor de acht jaar dat hij de Kerk leidde.

"Met grote huiver", begon kardinaal Sodano, "verzamelen de kardinalen die aanwezig zijn in Rome zich om u heen vandaag, om nogmaals uiting te geven aan hun diepe genegenheid en onze oprechte dank voor uw onbaatzuchtige getuigen van het apostolische dienstwerk, voor het welzijn van de Kerk van Christus en de mensheid als geheel."

Hij herinnerde eraan hoe paus Benedictus afgelopen zaterdag de kardinalen bedankte voor hun hulp tijdens zijn pontificaat. Hij merkte op: “Wij zijn het die u moeten bedanken voor het voorbeeld dat u ons gaf in de afgelopen acht jaar van uw pontificaat."

Mogelijk verwijzend naar de moeilijkheden die paus Benedictus heeft ondervonden zei kardinaal Sodano: "Met diepe liefde probeerden wij om u te begeleiden op uw reis, die opnieuw te beleven als de leerlingen van EmmaĆ¼s, die, na een flink stuk met Jezus te hebben afgelegd tegen elkaar zeiden: 'Brandde ons hart niet in ons zoals hij met ons sprak?’.”

bron: Katholiek Nieuwsblad