Sint-Agneskerk wordt personele parochie voor Tridentijnse liturgie



De Sint-Agneskerk in Amsterdam wordt het centrum van een nieuwe personele parochie voor de traditionele Latijnse liturgie. Het decreet van die strekking door mgr. Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam, heeft mgr. J.G.M. van Burgsteden S.S.S. gisteren tijdens een pontificale hoogmis in die kerk bekend gemaakt. Het is vandaag, 21 januari, het feest van Sint Agnes.

De traditionele liturgie wordt ook wel de "buitengewone vorm" of de Tridentijnse liturgie genoemd. Sinds 2006 wordt deze al regelmatig in de Amsterdamse kerk gevierd. In zijn motu proprio Summorum Pontificum (2007) bevestigde paus Benedictus XVI het grote belang van de traditionele liturgie voor de Kerk, als buitengewone Latijnse liturgie naast de 'gewone', die hervormd is door het Tweede Vaticaans Concilie.

Mgr. Punt, bisschop van Haarlem-Amsterdam heeft vastgesteld dat rond de vieringen in de Sint Agneskerk een geloofsgemeenschap is gegroeid met priesters, die de zielzorg hiervoor op zich nemen. Zij hebben behoefte aan een juridische ordening. Daarom maakt mgr. Punt van deze geestelijke gemeenschap een personele parochie conform canon 515 par. 2 Codex I.C.

Mgr. Punt schrijft in het decreet erop te vertrouwen dat "de in deze christengemeenschap participerende christengelovigen in het diocees Haarlem-Amsterdam, het liturgisch-pastorale leven van de parochie zullen ondersteunen en de financiƫle zorgen van het parochiebestuur naar draagkracht zullen helpen verlichten."

bron: Katholiek Nieuwsblad