Bisschop Breda wil minder woord- en communiediensten



Bisschop Jan Liesen van het bisdom Breda wil dat er minder Woord- en Communievieringen en gebedsvieringen worden gehouden. Dat zei de bisschop afgelopen donderdag tijdens de opening van het Jaar van Geloof in de Antoniuskathedraal in Breda. De viering van de Eucharistie dient het hart van de gemeenschap te vormen.

Volgens Liesen is er te lang ingezet op vieringen binnen de lokale gemeenschap. “Zozeer zelfs dat we soms ons hebben ingesteld op de bijeenkomst in de plaatselijke gemeenschap en niet op de Eucharistie. De plaatselijke geloofsgemeenschap is zeker waardevol, maar het is niet bron en hoogtepunt van de Kerk. De Kerk is niet een idee van mensen om iets samen te doen, maar van Jezus die het geweldig vond om van het begin af aan mensen bij Zich te roepen en zijn leven met hen te delen”, aldus Liesen.

“Kerk-zijn is delen in het leven van Christus en dat gaat niet zonder Hem serieus te nemen en de Eucharistie te vieren. In de situatie van weinig priesters is soms van de nood een deugd gemaakt en zijn er andere vieringen gekomen. Maar voelen we nog de nood om te antwoorden op Christus die zegt: ‘Blijft dit doen om Mij te gedenken’?”

“Als er minder participatie van gelovigen is, als we nieuwe parochieverbanden hebben gevormd, als we met minder kerkgebouwen toe kunnen en we de Eucharistie willen vieren, dan betekent dit dat er minder vieringen zijn die worden geleid door pastorale werkers en werksters”, stelt de bisschop van Breda.

bron: Katholiek Nieuwsblad