Amerikaanse bio-ethicus gruwt van Nederlandse euthanasie



Het nieuws dat psychiatrische patiënten in Nederland in toenemende mate "geholpen worden bij het beëindigen van hun leven" veroorzaakt beroering in de Verenigde Staten.

De jurist en antidarwinist Wesley J. Smith geldt als een van de belangrijkste Amerikaanse voorvechters van de menselijke waardigheid en denkers op het gebied van bio-ethiek. Hij is juist een nieuw blog Human Exceptionalism begonnnen over 'leven en waardigheid' op National Review Online.

Een van zijn eerste onderwerpen is het Nederlandse euthanasiebeleid. Presidentskandidaat Rick Santorum had dat misschien niet helemaal correct aangekaart, aldus Smith, maar de essentie van diens kritiek klopte als een bus: "Simpel gezegd, euthanasie heeft de Nederlandse medische ethiek over een steile morele klip geduwd, die zo ver gaat dat psychiatrische patiënten er soms door hun artsen of psychiaters aan hun einde geholpen worden."

Smith reageert op het recente bericht dat dertien psychiatrische patiënten vorig jaar "geholpen" zijn "met het beëindigen van hun leven." Dat is meer dan in voorafgaande jaren. Een en ander blijkt uit het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie.

bron: Katholiek Nieuwsblad