Er zijn grenzen aan de dialoog in de Kerk



Er zijn grenzen aan het dialoogproces in de katholieke Kerk. Dat stelt de Keulse hulpbisschop Heiner Koch.

In sommige steeds terugkerende discussiepunten heeft het kerkelijk leergezag heldere beslissingen genoemen, die gehoorzaamheid in geloof vragen, schrijft mgr. Koch in de Keulse Kirchenzeitung. "Het is frustrerend en ineffectief zaken die al lang beslist zijn, voor de zoveelste keer tot thema te maken."

In de Kerk heeft de paus met de bisschoppen in het leergezag een niet overdraagbare verantwoordelijkheid voor de authentieke katholieke leer, benadrukt de hulpbisschop. In de dialoog is het zinvoller, van tevoren helder de grenzen te benoemen "en geen schijndiscussies te voeren". Koch roept de gelovigen in zijn bisdom ertoe op de krachten te investeren in thema's die binnen de bevoegdheden van het eigen bisdom liggen.

Hij waarschuwde voor "psychologische consequenties" van een voortdurende discussie over zogenaamde gevoelige thema's als het celibaat. Veel jonge mensen durven het niet aan deze weg in te slaan, tegen de ook in de Kerk wijd verspreide algemene opvatting in. In het dialoogproces zou de vraag gesteld moeten worden, hoe jonge mensen kunnen worden gemotiveerd om deze levensvorm te kiezen, "ook tegen de stroom van de tijd" in.

Volgens Koch leiden sommige discussies tot agressie omdat er ten diepste verschillende en vaak onverenigbare opvattingen over de Kerk tegenover elkaar staan. "Een productief, creatief gespreksproces in ons aartsbisdom zal slechts mogelijk zijn op het fundament van ons gezamenlijk geloof en ons gezamenlijk begrip van ons Kerk-zijn."

bron: Katholiek Nieuwsblad