Piusbroeders tekenen preambule



DEO GRATIAS!

Het Vaticaan en de priesterbroederschap Pius X (SSPX) zijn het volgens vaticanist Andrea Tornielli eens over de voorwaarden waaronder een hereniging zou moeten plaatsvinden.

Bisschop Bernard Fellay, overste van de traditionalistische Piusbroeders, zou dinsdag de zogeheten 'leerstellige preambule' "ondertekend teruggestuurd" hebben. Het Vaticaan legde de broederschap dat document in september 2011 voor. Het is nog niet gepubliceerd, maar bevat naar verluidt criteria voor de interpretatie van de katholieke leer en voorwaarden voor een mogelijk overwinnen van de theologische verschillen tussen Rome en de in 1988 afgesplitste Piusbroeders.

Tornielli doet zijn onthulling in de in Bonn verschijnende Zeit-bijlage Christ und Welt. Hij schrijft dat de preambule van de SSPX een "religieuze onderwerping van de wil en het intellect" vraagt aan de leer die paus en bisschoppencollege voorhouden "wanneer zij hun authentieke leerambt uitoefenen", ook wanneer leerstukken niet als dogma zijn uitgeroepen.

Dinsdagmiddag nog verklaarde Vaticaans woordvoerder Lombardi dat er nog geen antwoord van de SSPX binnen was, maar dat hij er wel rekening mee hield dat dit binnen enkele dagen zou gebeuren.

De teruggestuurde tekst zou "enige kleine veranderingen" bevatten, schrijft Tornielli. Fellay riep zijn aanhangers eerder op tot gebed, zodat de SSPX, "die alleen het goede wil voor de Kerk en voor de redding van de zielen", de juiste keus zou mogen maken.

Afgelopen zaterdag herinnerde hij in een mededeling aan zijn priesters aan de principes die de SSPX leiden in hun relatie met Rome. Beslissend daarbij, schrijft hij, is dat van de broederschap geen toezeggingen worden verlangd die het geloof aanbelangen en wat zij daaruit afleidt, de liturgie, sacramenten, moraal en discipline.

Bovendien moet de SSPX "vrijheid en handelingsautonomie" gegarandeerd worden, die het haar mogelijk maakt te werken en zich te ontplooien, aldus de bisschop.

bron: Katholiek Nieuwsblad