Instructie over het Heilig Misoffer



eindelijk!

Kardinaal Wim Eijk heeft een nadere instructie over de Eucharistie gestuurd aan de priesters, diakens en pastoraal werkers in het aartsbisdom Utrecht. Aanleiding is de commotie die ontstond in de parochie van Sint-Jan de Doper in Vinkeveen. Daar hadden de pastoor en een pastoraal werker de liturgische voorschriften van de Kerk geschonden, waarna aartsbisschop Eijk aanvankelijk de pastoraal werker ontsloeg en de pastoor berispte.

In Vinkeveen had pastoraal werker Tejo van der Meulen de Evangelielezing verzorgd en gepreekt in aanwezigheid van pastoor Gerard Griffioen. Ook had hij delen van het eucharistisch gebed meegebeden. Al die zaken zijn tegen de voorschriften van de Kerk. Inmiddels zijn de maatregelen ingetrokken omdat beiden – ook op de website van de parochie – hun spijt hebben betuigd.

In zijn brief zegt kardinaal Eijk dat diocesane bisschoppen volgens het kerkelijk recht gehouden zijn “de gemeenschappelijke discipline van de gehele Kerk te bevorderen, en daarom het onderhouden van alle kerkelijke wetten te urgeren”. Op grond hiervan dringt hij er bij alle geadresseerden op aan om de geldende liturgische voorschriften “te kennen en ook zorgvuldig in acht te nemen”. De kardinaal voegt daaraan toe: “Mocht ik in de toekomst onverhoopt moeten vaststellen dat de voor de H. Eucharistie geldende liturgische voorschriften andermaal zijn geschonden dat zal ik niet schromen om daarvoor de verantwoordelijken canonieke sancties op te leggen, intrekking van de verleende pastorale zending niet uitgesloten”.

bron: Katholiek Nederland