Mgr. Eijk kardinaal



In Rome is aartsbisschop Wim Eijk door paus Benedictus XVI kardinaal gecreëerd. Dat gebeurde vanochtend tijdens een consistorie waarbij nog 21 anderen de rode bonnet ontvingen uit handen van de paus.

Kardinaal Eijk kreeg de San Callisto als titelkerk. Deze aan de heilige paus Calixtus I gewijde kerk ligt in de wijk Trastevere. Kardinaal Corrado Ursi (1908-2003), aartsbisschop van Napels, was de laatste titulus van deze kerk. Vooraf werd rekening gehouden met de mogelijkheid dat Eijk de San Gioacchino ai Prati di Castello (eens de titelkerk van kardinaal Alfrink) toegewezen zou krijgen, of dat de Kerk der Friezen voor de gelegenheid tot titelkerk zou worden verheven.

Kardinaal Eijk is de achtste kardinaal in de Nederlandse geschiedenis en naast kardinaal Simonis op dit moment de tweede Nederlandse kardinaal. Eijk is, anders dan Simonis die vorig jaar tachtig werd, gerechtigd te stemmen in een conclaaf. Op de vraag of hij dacht ooit zelf paus te worden, antwoordde hij onlangs: “De kans daarop is met een toenemend aantal kardinalen uit nieuwe kerkprovincies inmiddels minder dan 1 procent. Maar goed, laat me eerst maar kardinaal worden en dan zien we wel verder.''

Vanmiddag tussen 14.00 en 15.00 besteedt het RKK-programma Kruispunt Radio op Radio 5, in een uitzending die rechtstreeks uit Rome komt, uitgebreid aandacht aan de gebeurtenissen.

bron: Katholiek Nederland