Hoezo allemaal even schuldig?



onderstaand artikel uit het Katholiek Nieuwsblad zouden vastgeroeste protestanten eens moeten lezen ...

In een interview gehouden door CIP doet de evangelist Jens van Straaten een hartstochtelijke oproep om binnen de Christenheid tot meer eenheid te komen. Hij impliceert in het interview echter óók dat alle christenen schuld hebben aan de verdeeldheid.

Ik vind dat een grove versimpeling van de feiten en daarom laakbaar. Want áls er sprake zou zijn van schuld, dan kan dat toch alleen het geval zijn als er ook een alternatief voor handen was geweest? Van Straaten biedt dat alternatief niet, sterker nog, hij vind zelf dat kerkelijke eenheid "niet realistisch" is.

Ik wil, als katholiek, het probleem best nader duiden en eveneens een alternatief aanbieden. Elke protestantse denominatie baseert z'n leer op het principe van sola scriptura. Dit houdt in dat elk leerstuk gebaseerd moet zijn op de Bijbel. Welnu, een boek, hoe heilig ook, kan niet praten, en elke tekst moet geïnterpreteerd worden. Daarnaast is het zo dat elke tijd weer andere vraagstukken met zich meebrengt, waar vaak niet een éénduidig antwoord op te vinden is in de Bijbel. Voeg daar nog bij dat in de Bijbel niet alleen wordt opgeroepen om tot eenheid te komen, maar óók om in de waarheid te blijven en boven alles om Gods wil te doen.

Om het wat concreter te maken wil ik de volgende casus schetsen: stel dat er in een protestantse gemeente een meningsverschil ontstaat over de ouderdom van de aarde; mag je daarover van mening verschillen? Is het dus een bijzaak? Of doe je de Bijbelse leer geweld aan door te stellen dat de aarde ouder is dan zesduizend jaar en is het dus een hoofdzaak? Als vervolgens een groep mensen die het laatste aanhangt zich afscheidt, kun je dan zomaar zeggen dat ze schuld hebben? Ik vind van niet, ik denk dat deze mensen er oprecht van overtuigd zijn dat de waarheid in gevaar zou komen. Natuurlijk zal de ene partij beweren dat de anderen ketters zijn en de anderen dat de eersten scheurmakers zijn, en ergens is dat ook nog logisch, want het alternatief zou zijn dat het aan het principe van sola scriptura zelf ligt. Of nog scherper: dat God ons weliswaar vraagt om Zijn wil te doen, maar vervolgens niet helder kan zijn over wat Zijn wil nu eigenlijk inhoudt.

Als katholiek geloof ik dat God daar wél rekening mee heeft gehouden en voor een mogelijkheid tot doctrinaire doorontwikkeling heeft gezorgd. Of eenvoudiger gezegd; dat God niet alleen een heilig boek, maar óók een boekuitlegclub heeft gegeven die door de H. Geest een bindend besluit kan nemen, namelijk die ene grote Kerk, de katholieke Kerk. Over het precieze 'hoe en waarom' kan Van Straaten de googleknop gebruiken die hem zullen leiden naar 'tig apologetische sites die het hem haarfijn uitleggen.

De helft van alle christenen is katholiek, tel daarbij op de oosters-orthodoxen die zich weliswaar over enkele tientallen nationale Kerken verdelen, maar leerstellig gezien bijna precies hetzelfde geloven als katholieken. Zo kom je op tweederde van de Christenheid. Het resterende derde deel zijn protestanten, die op hun beurt verdeeld zijn over ongeveer dertigduizend verschillende denominaties en waarbij ook de leerstellige verschillen onderling soms zeer groot zijn. Deze cijfers alléén bewijzen natuurlijk nog niet de katholieke visie, maar ze zouden wel tot nadenken mogen stemmen. En, naar ik hoop, ook tot een zekere terughoudenheid bij mensen als Van Straaten om in de toekomst dergelijke beschuldigingen in het openbaar te doen.

bron: Katholiek Nieuwsblad