Monseigneur Eijk wordt kardinaal



Aartsbisschop Wim Eijk zal op 18 februari aanstaande worden opgenomen in het College van Kardinalen. Dat maakte paus Benedictus XVI bekend na het Angelus dat hij – op het Hoogfeest van Drie Koningen – bad met de samengestroomde gelovigen.

De paus kondigde aan tweeëntwintig nieuwe kardinalen te willen creëren. Onder hen zijn er vier die - omdat ze al ouder zijn dan tachtig jaar – niet deel zullen kunnen nemen aan een toekomstig conclaaf. Onder de nieuw benoemden zijn verschillende nieuwe prefecten van afdelingen van de Romeinse Curie.

Eijk wordt de achtste Nederlandse kardinaal. De eerste was Adriaan Floriszoon Boeyens , die in 1522 zelfs tot paus werd gekozen. Hij creëerde tijdens zijn korte pontificaat slechts één kardinaal: de Nederlander Willem van Enckevoirt. Na de reformatie waren er geen Nederlandse kardinalen meer. Totdat in 1911 Willem Marinus van Rossum door paus Pius X tot dit hoge ambt werden geroepen. Daarna volgden nog: Johannes de Jong, aartsbisschop van Utrecht, en diens opvolger Bernardus Alfrink. Diens opvolger, Jan Willebrands, was al kardinaal, als hoogste baas van de Pauselijke Raad voor de Bevordering van de eenheid der Christenen. In 1985 werd Eijks voorganger, Ad Simonis, kardinaal gecreëerd.

Onder de nieuwe kardinalen is Timothy Dolan, aartsbisschop van New York. Tegen de verwachtingen in werd Vincent Nichols, aartbisschop van Westminster nog niet tot het College van Kardinalen bevorderd. Wel werd de nieuwe aartsbisschop van Berlijn, Reiner Maria Woelki, tot kardinaal verheven.

bron: Katholiek Nederland