Eijk pakt liturgische misbruiken aan



eindelijk!!!

Omdat hij hardop delen van het eucharistische gebed meebad, moet pastoraal werker Tejo van der Meulen worden ontslagen, vindt mgr. Eijk.

Bovendien heeft Van der Meulen gepreekt en het evangelie voorgelezen, allemaal taken die aan diakens en priesters zijn voorbehouden. Dat meldt Trouw. De verantwoordelijke pastoor Griffioen heeft een berisping gekregen voor het dulden van deze - overigens veel voorkomende - misstand. Een indruk hoe Van der Meulen preekt is hier te krijgen.

Op zondag is in de negen geloofsgemeenschappen van de parochie Sint Jan de Doper in Vecht en Venen een brief voorgelezen van het kerkbestuur. Dat is niet erg gelukkig met het ontslag. Het zegt "verslagen en uiterst teleurgesteld" te zijn. Tejo van der Meulen heeft aangekondigd tegen zijn ontslag in hoger beroep te gaan.

Met het aandringen op het ontslag van Van der Meulen maakt mgr. Eijk duidelijk als aartsbisschop geen ongepast gedrag in de liturgie meer te dulden. De opdringerigheid van pastoraal werkers en werksters in de liturgie (de goeden niet te na gesproken) en hun kennelijke ambiƫring van typisch priesterlijke taken is menig gelovige katholiek een doorn in het oog. Het kan de zondagse kerkgang tot een bron van ergernis maken.

Twitteraars via de website van Katholiek Nieuwsblad reageren enthousiast. "Achterstallig onderhoud; Eijk ruimt op!" klinkt het opgelucht. Een ander: "Eindelijk iemand die een beetje lef vertoont". Weer een ander: "Eindelijk, het werd dan ook weleens tijd!"

bron: Katholiek Nieuwsblad