Bisdom: diaken mag mensen niet uitschrijven



Wie denkt deze diaken wel dat hij is? ....... Arme parochianen!

Diaken Frans Vervoort van de Heilig Hartparochie in Oss mag geen parochianen uitschrijven die niet hebben meegedaan aan de geldinzamelingsactie Kerkbalans.

Volgens een woordvoerder van het bisdom Den Bosch is bijdrage aan Kerkbalans vrijwillig en zijn er geen consequenties verbonden aan niet meedoen.

Vervoort wil enkele tientallen parochianen per 29 februari uitschrijven als ze niet alsnog een bedrag overmaken. Hij heeft hen dat afgelopen weekeinde per brief laten weten.

In de brief staat onder meer "U wekt de indruk dat uw betrokkenheid niet verder gaat dan de dienst die u destijds van de parochie nodig had. Dat vinden wij teleurstellend." Volgens de diaken zijn er vier verschillende versies geschreven. Deze versie is gestuurd naar een veertigtal adressen buiten de parochiegrenzen. Enkele tientallen wanbetalers binnen de eigen grenzen kregen een mildere variant.

Het gaat om mensen die tijdens de Kerkbalansactie in januari 2011 niets hebben betaald en die ook na een betalingsherinnering in mei geen bedrag overmaakten. "Geloof en geld hebben niets met elkaar te maken," zegt de diaken. "Wàt mensen betalen, bepalen ze zelf. Maar een kerk openhouden kost geld. Ik vind het niet meer dan normaal dat we daar een bijdrage voor verwachten."

Het bisdom gaat Vervoort benaderen om hem erop te wijzen dat hij de parochianen niet mag uitschrijven.

bron: Brabants Dagblad