150-ste verjaardag van de erkenning van de verschijningen in Lourdes



Duizenden pelgrims vierden vandaag in het Franse bedevaartsoord Lourdes de 150ste verjaardag van de erkenning van de Mariaverschijningen. Volgens de overlevering verscheen Maria tussen 11 februari en 16 juli 1858 in totaal 18 keer aan de 14-jarige Bernadette Soubirous in het dorp aan de voet van de Franse Pyreneeën.

De Maagd van de Onbevlekte Ontvangenis gaf Bernadette opdracht om een kapel te bouwen en bedevaarten te organiseren. Het getuigenis van het jonge herderinnetje over de Mariaverschijningen botste aanvankelijk op grote scepsis en spot. Maar op 18 januari 1862 erkende de toenmalige bisschop van Tarbes na een onderzoek uiteindelijk toch de authenticiteit van de verschijningen. In 1891 volgde de erkenning door paus Leo XIII. In 1925 werd Bernadette Soubirous zalig en in 1933 heilig verklaard.

Tot op vandaag reizen jaarlijks honderdduizenden zieken en mensen met een handicap naar Lourdes. Het Franse pelgrimsoord wordt vandaag jaarlijks door ca. zes miljoen pelgrims bezocht. Van de 30.000 genezingen die er sinds 1958 plaatsvonden heeft de katholieke Kerk er na onderzoek slechts 67 officieel als onverklaarbaar erkend.

bron: KerkNet